beeld door en voor verdient meer

dorpsschouw_2019_klein.jpg - 120.44 kB
zondag 3 november 2019
Op de hoek van de Hoofdweg en de Frankenaweg staat het beeld Door en Voor. Dat beeld is een geschenk van Vesuviusclub Elsloo aan het dorp en is in 2012 gemaakt door de in 2013 overleden kunstenares Jacky Japink die destijds aan de Kloosterweg in Elsloo woonde en werkte. Het beeld is een eerbetoon aan de vrijwilligers die met hun activiteiten bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp Elsloo. In het beeld zijn de handafdrukken van een groot aantal dorpsvrijwilligers verwerkt. ‘Door’ slaat op Vesuviusclub Elsloo, ‘Voor’ slaat op alle vrijwilligers in het dorp.  
 
De hoek waar het beeld staat is aan een opknapbeurt toe. Voor het beeld ligt een dicht begroeide greppel waar eigenlijk nooit water in staat. De kwaliteit van het gazon is matig en door de gemeente enkele jaren geleden geplante stinzen bolletjes doen hun best om te overleven, maar lijken daarbij bezig aan een kansloze missie. De twee bankjes nodigen niet echt uit om er eventjes te gaan zitten. Het doet allemaal een beetje koud en kil aan. Kortom: het beeld Door en Voor verdient meer.
veldje_hoek_FH.jpg - 97.86 kB
Het beeld Door en Voor verdient meer (foto Streetview).

 

 
Nadat het bestuur van Plaatselijk Belang tijdens de ALV in maart 2019 door een van de omwonenden gewezen is op de situatie en ‘inspectie ter plaatse’ (foto boven) tijdens de jaarlijkse dorpsschouw van PB in juni 2019 heeft PB dit jaar subsidie bij het Fonds 2018-2021 aangevraagd om in eigen beheer iets aan de omgeving te doen. Draagkracht voor het plan in het dorp is er dus zeker.
 
Een uit twee delen bestaande
‘beeldbank’ in de vorm van een halve cirkel om het beeld van rood gepoedercoat metaal met houten zitting en rugleuning naar het voorbeeld van de ‘boombank’ om de linde naast ’t Anker neemt in dat plan een centrale plaats in (zie foto onder). De bank wordt ook voor mensen met een rollator goed bereikbaar via met halfverharder aangelegde paden vanaf de Hoofdweg en vanaf de Frankenaweg. Het beeld zelf en de 5 karakteristieke eikenbomen behouden gewoon hun plaats. Met het plan wil PB de omgeving aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers van het dorp. De makers van de in 2014 gerealiseerde boombank, zijn inmiddels bereid gevonden de beeldbank te construeren en voor de realisatie van de omgevingswensen heeft PBET een offerte van Loon- en Aannemersbedrijf de Samenwerking binnen.
 
De Gemeente Ooststelingwerf heeft het plan inmiddels als uitvoerbaar bestempeld. Het woord is nu aan de Adviescommissie die het College van B&W van onze Gemeente gaat adviseren over de toekenning van de subsidie aanvraag. Medio november neemt het College een besluit en op 10 december wordt de uitslag bekend gemaakt.

boombank 2.jpg - 454.73 kB
De boombank om de linde staat model voor de bank rond het beeld Door en Voor.

Sponsors elsloo-fr.nl

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11