drie postcoderoosprojecten in Owerf

de_eendracht_logo.jpg - 55.43 kB
donderdag 21 mei 2020
De meest voorkomende manier waarop burgers zelf stroom opwekken is de aanleg van zonnepanelen op de eigen woning. Voor wie geen dak heeft waar zonnepanelen op kunnen (grote bomen om je huis, ongunstige ligging, rieten dak, etagewoning) is er een alternatief. Dat zijn de zogenaamde PCR-projecten. De letters PCR staan voor PostCodeRoos projecten. In onze Gemeente zet energie coöperatie De Eendracht zich o.a. in voor de realisatie van PCR projecten. Door mee te doen wekt u duurzaam energie op en maakt een mooi rendement op uw investering. 


Postcoderoosprojecten zijn lokale kleinschalige initiatieven waarbij bewoners samen zonne-energie opwekken. De panelen worden geplaatst op grote daken (bedrijfspanden en boerenschuren) die daartoe door de coöperatie worden gehuurd. Geïnteresseerde omwonenden met dezelfde postcode van de schuur waar de panelen op liggen kunnen meedoen door certificaten van deelname te kopen. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Het aantal certificaten is afhankelijk van het eigen gebruik van de deelnemers. Voor iemand die al zonnepanelen op zijn dak heeft is deelname niet interessant. Ook het kopen van teveel certificaten is (fiscaal) onaantrekkelijk.
 

Op dit moment lopen er in drie dorpen Post Code Roos projecten. Dat zijn Haule, Ravenswoud en Makkinga.

postcoderoosproject_1.jpg - 133.28 kB
Postcodegebieden in de Gemeente Ooststellingwerf

-Het PCR project in Haule is sinds 2019 operationeel. Deelnemers aan het project in Haule en in de omliggende dorpen maken via dat project zelf duurzame energie en realiseren door de teruggave van de energiebelasting die zij krijgen en passant een rendement op hun spaargeld dat geen enkele bank in Nederland hun kan bieden.
 

-Het tweede PCR project van de Eendracht is het project van Ravenswoud. Van de 200 daar beschikbare zonnepanelen is inmiddels 85% verkocht. Dat is genoeg om met het plaatsen te beginnen. Dat gaat op korte termijn gebeuren.
 

-Het derde project is het PCR project van Makkinga. Daar heeft dorpsbewoner Arie den Blanken van de Veneburen zijn dak aan energiecoöperatie de Eendracht beschikbaar gesteld. Inwoners van Elsloo kunnen nog steeds aan dat project meedoen. Tot nu toe liep het in Makkinga nog geen storm, maar door de aanmelding van het Felix Big Cat Centre (het voormalige Pantera) uit Nijeberkoop is ook de realisatie van het PCR project Makkinga een heel stuk dichterbij gekomen.
 

Geïnteresseerd in de deelname aan een PCR project van Energiecoöperatie de Eendracht? Kijk eens op de website van de Energiecoöperatie de Eendracht  voor meer info. PBET beschikt over relevante info via contacten met de Eendracht en helpt u graag verder.

Sponsors elsloo-fr.nl

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11