Maaike Klein: kunstwerk de Samenwerking

kunstwerk de samenwerking 2.jpg - 265.31 KB
dinsdag 8 december 2015

In 1989 werd in Elsloo dorpskunstwerk ‘de Samenwerking’ gerealiseerd. Het ontwerp is van kunstenares Maaike Klein. Het kunstwerk staat in het parkje tussen de Butenweg en de Portingaweg en is een van de kunstwerken van het gemeentelijke project 'Kunstwerken aan de weg' uit 2007. Sinds 1998 heeft Maaike Klein (geboren in 1947) haar atelier in de Ardesch in Frankrijk, in Antraigues sur Volane. Zij heeft ook een eigen website.  Maaike Klein volgde haar opleiding als beeldend kunstenares in Rotterdam en is gespecialiseed in keramiek.  Gedurende 18 jaar had zij haar atelier in Haulerwijk.  In 2016 zal Maaike een expositie van haar werk verzorgen tijdens de editie 2016 van Open Stal in Oldeberkoop.
kunstwerk de samenwerking 1.jpg - 289.55 KB
infopaneel bij kunstwerk de Samenwerking

Lees in onderstaand artikel hoe Maaike Klein op verzoek van Plaatselijk Belang Elsloo en Tronde zelf terugkijkt op de tijd dat het kunstwerk de Samenwerking tot stand kwam. 

 
-Kunstwerk de Samenwerking Elsloo
Een mooie naam voor een kunstwerk en een mooi onderwerp om voor te werken.  De naam werd in 1988 gekozen door ‘Plaatselijk Belang Elsloo’. Ik meen me te herinneren dat die toen werd voorgezeten door een aardige man, die Koopman heette en veehouder was in Elsloo. Ik herinner me ook hoe groen de weiden er in de maand mei waren en hoe geel de paardebloemen tegen die achtergrond afstaken.
 
Men vertelde mij dat de titel Samenwerking voortkwam uit het feit dat er in Elsloo al heel vroeg een coöperatie was opgericht, zodat de boeren samen eigenaar waren van de dure machines. Ook op het gebied van ‘lager onderwijs voor iedereen’ is Elsloo, als ik het me goed herinner, koploper geweest. En natuurlijk werd er in Elsloo niet alleen in het verleden, maar ook in 1988 veel samengewerkt.
 
De Fryske Kulturried maakte het Elsloo mogelijk een kunstwerk te plaatsen.  Ik heb indertijd twee schetsontwerpen voorgelegd : één figuratief en een abstract. En ik heb uitgelegd dat ik een voorkeur had voor het abstracte ontwerp. Ik vind het nog altijd heel moedig van de commissie van Elsloo dat zij mij de ruimte heeft gegeven om het abstracte ontwerp uit te voeren. In het algemeen kozen dorpen voor figuratieve beelden.
 
Ter voorbereiding heb ik foto’s gemaakt van landbouwwerktuigen. Ik wist niet waar de machines voor dienden en ik vraag me af of ze nu nog gebruikt worden.  Het idee van het samenkomen en weer uitwaaieren naar de eigen bedrijven heeft richting gegeven bij het ontwerpen van het beeld. Is het misschien de machine die hooi keert, die zo waaiervormig is ? Of is het gebaar van uitstrooien dat me geleid heeft ?
 
Voorwaarde was, dat het beeld vandaalbestendig zou zijn, wat mij ertoe bracht om de materialen beton en roestvrij staal te kiezen. Mijn vriendschap met de technisch denker Roel v.d Brug  speelde ook een rol bij het maken van deze keuze. Hij rekende de hoeken, waaronder de roestvrijstalen elementen moesten worden doorboord, voor me uit. Een bedrijf in Drachten zorgde voor de realisering van dit deel van het werk.
 
Daarna kwam de samenwerking in het dorp Elsloo. De bewoners kwamen in actie en deden met elkaar het grondwerk. Over de plaats van het beeld hebben we ook met elkaar nagedacht.  In eerste instantie werd een klein driehoekig perkje met een lantaarnpaal aangewezen. Later vonden we het park, waar het beeld veel beter tot haar recht komt. Ik ben heel blij te horen dat het beeld onlangs is schoongemaakt.
 
Komende zomer zal ik meedoen aan de tentoonstelling ‘Open Stal  2016 - And now something completely different’. Bij die gelegenheid zal ik zeker komen kijken hoe het beeld erbij staat.
 
 
Maaike Klein.

Sponsors elsloo-fr.nl

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10