Foto's met een verhaal

Op deze bladzijde zijn een aantal historische foto's van Elsloo opgenomen.  Het gaat om foto's met een verhaal. Heeft u foto's die geschikt zijn voor deze bladzijde zoals oude klassenfoto's, bijzondere sportprestaties, historische panden of familiefoto's ? Lever de foto en het verhaal aan bij het secretariaat van Plaatselijk Belang.
schoorsteen zuivelfabriek.jpg - 477.73 KB
1916. schoorsteen Zuivelfabriek de Drie Gemeenten
De schoorsteen van Zuivelfabriek de Drie Gemeenten werd in 1916 gebouwd door schoorsteenbouwer  Sjang Geelen uit het Limburgse dorp Neer. In 1916 bouwde hij de 24 meter hoge schoorsteen van "Zuivelfabriek de Drie Gemeenten" in 3 weken. De aanneemsom voor de klus was fl. 130,-. Dat blijkt uit het oude door hem bijgehouden ‘schoorsteenboekje’ waarin alle door hem gebouwde schoorstenen staan vermeld. Dat zijn er meer dan 100. De bekendste is zonder enige twijfel de schoorsteen van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. De oude schoorsteen in Elsloo uit 1916 stond pal aan de doorgaande weg tussen Elsloo en Boyl. Op bovenstaande foto is dat goed te zien. De tram die destijds tussen Oosterwolde en Steenwijk reed stak ter hoogte van de zuivelfabriek de weg over. De oude schoorsteen in Elsloo-Zuid, werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw gesloopt. De huidige en in de verre omtrek van Elsloo goed zichtbare schoorsteen werd 50 jaar geleden gebouwd en raakte buiten gebruik toen de zuivelfabriek rond de eeuwwisseling haar poorten sloot.  (foto: eigendom Plaatselijk Belang Elsloo en Tronde)


1949. Hoofdweg 38 tegenover Eetcafé 't Anker
Op deze foto staat het pand Hoofdweg recht tegenover eetcafé 't Anker. Tegenwoordig is in het pand Hulzinga Tweewielers gevestigd. Op de bok van de boerenkar zit Berend Betten, de opa van Marten Hulzinga. In 1949 was het pand nog volledig in gebruik als woonhuis. Later vestigden zich er o.a. Gerben Koldijk en de familie Russcher-Kerkhof als kruidenier. Nog later woonde Wim Vogelzang er, die ook een winkelwagen had. Nadat het pand twee jaar leeg had gestaan werd het in 1997 gekocht door Marten Hulzinga die er zijn huidige fietsenwinkel in vestigde. Voor die tijd exploiteerde Marten zijn fietsenwinkel op het adres Hoofdweg 11 achter de huidige woning van Willem Westerbaan onder de naam "de Schuur". (foto: privé bezit van Marten Hulzinga)


caf t anker 2.jpeg - 13.14 KB
1959. 't Anker met rechts de openbare lagere school
Foto van 't Anker met aan de rechterkant de oude Openbare Lagere School. De foto is in 1959 gemaakt door Egbert van der Heide die tot zijn vijfentwintigste in Elsloo woonde en daarna verhuisde naar de Haarlemmermeer. De foto komt uit de tijd voor dat 't Anker in januari 1973 door brand werd verwoest. Voor het pand zelf lag destijds nog geen bestrating. Om te voorkomen dat vrachtwagens voor 't Anker keerden waren er langs de weg keien neegelegd. (foto: privé bezit van Egbert van der Heide uit Diemen)


luchtfoto elsloo.jpg - 126.14 KB
1977.  Luchtfoto Elsloo

Het vliegtuig van waaruit de foto is gemaakt vliegt vanaf zuidelijke richting het dorp over.  Op de foto zijn de Nederlands Hervormde Kerk met Klokkenstoel goed zichtbaar. Het gebied ten noorden van de Eikenhorst en de Eikenhorst zelf zijn nog onbebouwd.  Op het moment dat deze luchtfoto werd gemaakt had Elsloo nog geen 600 inwoners. (foto:  Archiefcommissie van Plaatselijk Belang Elsloo en Tronde)

schaatsen op de weg.jpg - 69.15 KB
1979. IJzel in Tronde, schaatsen op de weg

Bovenstaande foto is in 1979 genomen in Tronde. Het had die dag geijzeld en er kon op de weg worden geschaatst. Op de foto zien we van links naar rechts:  Wietsche Prakken die woonde op Tronde 7, Jossée Stuiver die woonde op Tronde 12, Atze Schuiling die woonde op Tronde 4 en Annemiek Prakken die woonde op Tronde 5. Annemiek Prakken is de zus van Jan Lammert Prakken de huidige bewoner van Tronde 5. Uiterst rechts zien we nog een klein gedeelte van het pand Tronde 5. De boerderij in het midden achter de schaatsende kinderen staat op Tronde 4. De kinderen gingen die dag wel op de schaats naar school, maar op de foto 'poseren' zij voor de fotograaf en schaatsen vanuit Tronde naar Makkinga.  (foto: privé bezit van Annemiek Hessels-Prakken uit Oosterstreek)


boomplantdag 1980.jpg - 59.13 KB
1980. (waarschijnlijk) Boomfeestdag 
In het park achter de de Frankenaweg wordt een boom geplant. Op de foto zijn herkenbaar: Gerrie Koopstra, mw. Berta Baron met daarachter Meinte Boersma, Jannie Bijlsma (half zichtbaar) Wethouder Duursema, Gerard Floor (gemeente), waarschijnlijk Piet Plantinga (gemeente), Harm Betten, Willem Veurman (met baard) en Jaap Strik (gemeente) De namen van de kinderen zijn niet bekend.  (foto: privé bezit Willem Veurman)

otto van zuilen.jpg - 86.87 KB
1988. Otto van Zuilen - fietsende wereldreiziger

Van 8 december 1986 tot 3 december 1988 maakte de toenmalige inwoner van Elsloo Otto van Zuilen een fietstocht van 48.437 kilometer met als doel de handtekeningen van zijn idolen Maradona, Pele en Cruijff op een leren voetbal te verzamelen. Bij terugkomst in het dorp werd hij vanaf de Drents Friese Grens begeleid en in het dorp met een feestelijk programma door de Vesuviusclub Elsloo, buurtvereniging de "De Olde Brink" muziekvereniging Concordia en voetballers van ODIS-Elsloo naar zijn ouderlijke woning aan de Hoofdweg begeleid. Op bovenstaande foto wordt Otto van Zuilen door de Vesuviusclub gedoopt van wege deze bijzondere prestatie. (foto: archiefcommissie Plaatselijk Belang Elsloo en Tronde)

003 kunstwerk.jpg - 7.81 KB
1989. Kunstwerk 'Samenwerking' in het park achter de Portingaweg
Bovenstaand kunstwerk is een sculptuur van kunstenares Maaike Klein. Het object is uitgevoerd in roestvrij staal en maakt deel uit van de kunstroute 'kunstwerken aan de weg'  Het kunstwerk stamt uit 1989. (foto: oude dorpswebsite Elsloo)

opening fietspad elsloo - makkinga 2.jpg - 193.80 KB
1992. Opening Fietspad Elsloo - Makkinga.
Op 16 april 1992 nam wethouder Scheltens officieel het fietspad tussen Elsloo en Makkinga in gebruik. Wethouder Scheltens (met pijp) kwam per boot in Tronde aan in een boot die werd getrokken door vertegenwoordigers van de Vesuviusclub uit Elsloo en de Makkingaster Oudejaars Ploeg (MOP). Op de foto is ambassadeur Henk Schurer van de Vesuviusclub goed herkenbaar. Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook leerlingen van de basisscholen uit Makkinga en Elsloo aanwezig. Het waterpeil van de Linde lijkt hoger dan tegenwoordig. Dat is maar schijn. Voor deze gelegenheid was een gedeelte van de Linde vol water gepompt.


foto 1.jpg - 53.44 KB
1993. boerderij op Noord 14. 
Bovenstaande boerderij is al sinds mensenheugenis in gebruik als restaurant.  Aanvankelijk onder de naam 'de Olde Tramhalte', later onder de naam 'Verdivent'  maar thans weer onder de oude naam.  Jarenlang stond naast het restaurant een tramwagon. De betreffende tramwagon heeft nooit dienst gedaan op het traject Steenwijk-Makkinga, maar was ooit in dienst als pekelwagen voor hij in februari 1994 naar Friesland werd getransporteerd. In 2009 werd het motorrijtuig gesloopt. Slechts enkele losse onderdelen werden nog bewaard voor de restauratie van een soortgenoot.   (Foto: oude dorpswebsite Elsloo)


beu in elsloo 1.jpg - 52.58 KB
1999. Beu in Elsloo.
Op bovenstaande foto ziet u BEU. De foto dateert uit 1999 toen de inwoners van Elsloo samen met BEU poseerden tijdens de in dat jaar voor de laatste keer georganiseerde ploegwedstrijd in ons dorp aan de Peperstraat. De dorpsvlag van Esloo is duidelijk herkenbaar.   Beu was een 10 meter hoge opblaaspop die ter gelegenheid van de gemeentelijke kunstmanifestatie in Verbelinge in 1999 een bezoek bracht aan de dorpen van onze gemeente.  De schepper van Beu was het kunstenaarsduo Groenewoud/Buij  dat bestaat uit Gerard Groenewoud (fotograaf, grafisch ontwerper en beeldhouwer) en Tilly Buij (beeldhouwer)  Hun werk varieert van tijdelijke installaties (opblaasbeelden of objecten gemaakt van rubber binnenbanden) tot permanente sculpturen voor de openbare ruimte. Ook daarin gebruiken ze een breed scala aan materialen en technieken. (foto: Archief Plaatselijk Belang)


Sponsors elsloo-fr.nl

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10