Vesuviusdorp Elsloo

Welkom in Elsloo. Vesuviusdorp Elsloo is één van de dertien dorpen van de gemeente Ooststellingwerf en in ontstaan in de 11e eeuw. Het dorp ontleent zijn naam aan de natuurlijke omgeving die bestaat uit uitgestrekte natuurgebieden, landbouwpercelen en weilanden. In een straal van enkele kilometers liggen meerdere natuurgebieden waarvan Nationaal Park Het Drents-Friese Woud het bekendst is. 

De toevoeging “Vesuviusdorp” dankt Elsloo aan de actieve oudejaarsvereniging de Vesuviusclub. Deze zet zich in voor de leefbaarheid van het dorp, o.a. door het organiseren van verschillende activiteiten voor jong en oud.

Wie Elsloo voor de eerste keer bezoekt doet er goed aan om dat te doen vanuit eetcafé ‘t Anker aan de Hoofdweg 29. Naast foldersteunpunt van Tourist Info is ‘t Anker ook dorpshuis, waar vanuit de meeste activiteiten in het dorp Elsloo worden georganiseerd.

  Algemeen

Elsloo is een rustig groen woondorp en heeft per 1 januari 2022 689 inwoners. Het ‘Het Drents-Friese Wold ligt op fietsafstand. Verder liggen er enkele kleinere natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Schaopedobbe op loopafstand vanuit het dorp. Door de aanleg van het  fietspad langs de Kloosterweg is de bereikbaarheid van natuurgebied de Schaopedobbe verbeterd. Het landschap bestaat uit een combinatie van natuurgebieden, cultuurgronden en weilanden. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van fietstochten en wandelingen.

Onderwijs 

Het dorp heeft een basisschool en een peuterspeelzaalHet gebouw waarin de huidige basisschool is gevestigd stamt uit 1964. In Elsloo is in 1916 met klassikaal onderwijs begonnen. Dat gebeurde aanvankelijk in een zogenaamde winterschool.  Kinderen werkten ‘s zomers op het bedrijf van hun ouders en waren in de zomermaanden onmisbaar voor het bedrijf. Deze eerste school in Elsloo stond bijna op dezelfde plaats waar ook de huidige school staat. In 1965 werd het oude schoolgebouw door de bevolking van het dorp afgebroken. Het materiaal van het oude schoolgebouwtje werd hergebruikt voor de bouw van de gymzaal achter de school. In 2014 bestond de Meester K.J. Dijkstraschool 175 jaar. Dat werd met een drukbezochte reünie en een aantal andere festiviteiten gevierd.

  Inwoners

Aantal inwoners.

Op 1 januari 2021 (= jaarultimo 2020) had Elsloo 684 inwoners. In onderstaande tabel een overzicht met de aantallen sinds 2012.

Jaarultimo

Mannen

Vrouwen

Totaal

Mutatie

2020

343

341

684

30

2019

337

317

654

17

2018

326

311

637

22

2017

320

295

615

24

2016

301

290

591

12

2015

294

285

579

13

2014

291

275

566

-23

2013

304

285

589

-11

2012

311

289

600

-27

  Ontstaan

Elsloo is in de 11e eeuw ontstaan. Het dorp ontleent zijn naam aan de natuurlijke omgeving die bestaat uit uitgestrekte natuurgebieden, landbouwpercelen en weilanden. In een straal van enkele kilometers liggen meerdere natuurgebieden waarvan Nationaal Park Het Drents-Friese Woud het bekendst is. De mogelijkheden om mooie wandelingen en bijzondere fietstochten te maken rond het dorp zijn bijna onbeperkt. Binnen de dorpsgrenzen zijn een bezoekje aan de Hervormde Kerk met klokkenstoel en de Tjasker in het natuurgebied de Stobbepoel de moeite waard. Vlak buiten het dorp ontspringt de Linde. Kijk voor meer informatie over het dorp zelf op de pagina bezienswaardigheden. Voor bezoekers aan het dorp die hier willen overnachten zijn er twee campings (Minicamping d’elf Ieken en de Wilhelminahoeve), twee groepsaccommodaties (De Schaopedobbe en de Vrije Vogel) en meerdere B&B faciliteiten.

  Jaarlijkse activiteiten

Elsloo hecht aan tradities. De bekendste zijn de jaarlijkse verbranding van de paasbult op Eerste Paasdag en de kerstkuier op Eerste Kerstdag. Beide evenementen trekken deelnemers uit de wijde omgeving van het dorp. Bij de Kerstkuier, die onder alle weersomstandigheden doorgaat,  maken de deelnemers een wandeling in de omgeving van het dorp. Een deskundige gids wijst hen de weg. Halverwege de wandeling wordt er gepauzeerd en is er chocolademelk en glühwein. De wandeling begint in ‘t Anker en de eerste groep vertrekt om 8.45 uur. Daarna vertrekt er ieder uur een groep. Bij terugkomst is er erwtensoep en worden de deelnemers toegesproken door de kerstman. De kerstkuier wotft in 2014 voor de 45e  keer georganiseerd.

  Buurtschappen

Tot het dorp Elsloo worden ook de buurtschappen Tronde en Canada gerekend.  Het buurtschap Tronde ligt ten noorden van het dorp. De naam zou zijn afgeleid van het oude friese “trind” of “trund”, dat rond betekent. In Tronde ontspringt ook het riviertje “de Linde”. In het jaar 1930 werd de Linde gekanaliseerd. Ook de ruilverkavelingen in de jaren zestig van de vorige eeuw hebben er voor gezorgd dat de plaats waar de Linde ontspringt niet meer terug te vinden is. Volgens overlevering zou dat overigens een koeien- of geitenstal moeten zijn. Een zijriviertje van de Linde is het beekje “De volle Riete” of “De Riete”. Dit stroompje loopt vanaf de oude melkfabriek langs de grens van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf naar de Linde. De herkenbaarheid van het voor de omgeving van Tronde zo karakteristieke essenlandschap is in de tijd grotendeels verdwenen. De naam van het buurtschap Canada dat ten oosten van het dorp ligt is nog vrij nieuw. Rond 1920 bouwden een aantal boeren in het gebied een boerderij naar Canadees voorbeeld. Omdat zij ook het land naar Canadees voorbeeld inrichtten noemden zij het gebied Canada.

  Bezienswaardigheden

Cultuur

Historie

Natuur

Recreatie